Bruin – was er geen spannendere kleur te bedenken voor mijn eerste (!) blog?

Jawel, zeker wel… magenta met bubbels, met turquoise op avontuur of levenslustig oranje.

Maar bruin kwam dus op de proppen, liet zich niet aan de kant zetten en eerlijk is eerlijk, wat voelt dat heerlijk. Het is de perfecte kleur om vanuit de basis te beginnen. Bruin staat voor aarden, voelen, naar je kern gaan en het comfortabel maken met jezelf en voor jezelf. En laat dat nou net zijn waar ik middenin zit. Naar binnen keren, naar mijn kern, door alle lagen heen, wie ben ik, waar sta ik voor en wat wil ik nu.

Ik neem je even mee op reis door de afgelopen 3 jaar. De wereld kwam stil te liggen en mijn wereld liet de beweging van verandering zien. Opeens bleef de koffer in de kast en hoefde ik nergens naar toe. Ik was thuis; in huis, in de tuin, in mijn atelier en in het bos met Kite. Het leven was simpel en slow. En daarmee ontstond ruimte voor wat nieuws. Eerst een reis in persoonlijke ontwikkeling en de opleiding tot commitment professional coach (hNLP). Eindelijk was er tijd om dingen aan te kijken, dingen die al die jaren achter bleven in de schaduw, als ik weer met de koffer op pad ging. Toen stond kleur aan de deur en kon ik niet anders dan met een grote glimlach op mijn gezicht de deur openen. Ondergedompeld in de wereld van kleur door middel van lessen, meditaties en collages maken. Mijn creativiteit jubelde; eindelijk na al die jaren van enkel aandacht voor de koffer weer gehoord! Die laat zich niet meer door de koffer aan de kant zetten en wil serieus genomen worden. Hoe, wat en op welke manier… het kan alle kanten op.

Terug naar bruin. Een paar dagen geleden is het donkere seizoen begonnen. De perfecte tijd om naar binnen te keren. Bruin brengt mij naar mijn kern, naar binnen, de diepte in en helpt mij om te aarden. Kiezen voor mijn eigen comfort, geborgen bij mezelf. Rust nemen en naar mijn binnen gaan, schatzoeken. Diepe verlangens borrelen op: kleur, creativiteit, vrijheid, authenticiteit, licht en luchtig leven, doen wat ik zelf wil. Met bruin als bondgenoot kon ik afscheid nemen van een oude liefde, destijds erg pijnlijk. “Koffie?” vroeg hij, toen ik hem na al die tijd weer tegen kwam. Met bruin zei ik nee tegen die koffie en ja tegen mezelf om mijn inzichten en dankbaarheid voor de geleerde lessen op te schrijven in diep bruine inkt. Losgelaten.

En een bruine steen?
Tijgeroog, ik vond er niet veel aan. En nu? Wat vind ik hem verrassend veelzijdig. Het spel van lijnen; donker chocolade bruin, midden bruin en zelfs roodbruin en oker. En als verborgen schat een dikke glanzende gouden laag in de kern. Zo symbolisch voor het bruin waar ik geen genoeg van krijg. Mooi meegenomen dat tijgeroog beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en inzicht geeft in onszelf en anderen. Deze steen geeft een steuntje in de rug om de aandacht naar binnen te richten en je doelen te bereiken.

B R U I N – Blijf bij jezelf, dat is de fijnste plek.

En mijn wens voor jou: neem een moment om te genieten van deze herfst. Bladeren die om je oren vliegen, een reminder om los te laten wat niet meer dient en je eigen schatten te koesteren. Ga schat zoeken bij jezelf, daar is zoveel gouden glans.

Liefs, Ka